Bear In Your Mind

He knows the best for us.
Always have faith in Allah.

Friday, December 2, 2016

Brief Update

Assalamualaikum

Hi.

I just decided to blogwalking and when I suddenly came across my own blog. Lamanyaaa aku tinggal sampai bersawang.

I've read all my previous posts and rasa macam banyaknya benda yang dah berlalu dan banyaknyaa benda yang aku tak update.

The last update was on GeNexter Jamboree dated back in November 2014. Hahahahaha. How time flies.

Dan masa blogwalking (on my own blog of course!) <----- narcissist detected, I saw satu post waaaaayyyyy back in February 2013! Hahaha

I'll just put it here

Hmm. Wonder how I was sooo rajin nak update blog before before this and now dah sampai tahap malas macampagi..

Thanks to 19, 20, 21 years old Aidurrah, at least aku ingat la cerita cerita best jalan jalan masa cuti sem. Hiks!

----------------------------------------------

And now, let's get this blog up to date again! :*

----------------------------------------------

For a brief update on how I was doing these past few years, you may check Aidurrah Syazwani on Instagram (it's private so please request). But worry not! Aku akan update jugak suka duka sepanjang dua tahun yang terlepas on this blog. Cuma mungkin makan masa la sikit.

But I still love blogging xoxo

p/s: Here's a picture in case you miss me

No filter. Seriously no filter

Monday, November 10, 2014

GeNexter Jamboree 2014

Assalamualaikum

Ehh. Hai! Lama dah rasanya tak post kat sini. Almaklumlah sedikit busy [acah acah busy actually]

Hahaha. Kali ni nak cerita pasai pengalaman chek join Genexter Carnival kat Putrajaya baru baru ni.


Credit to : thesundaily.my

Since dah lama sangat rasanya tak join aktiviti pengakap, aku start rasa rindu. Rindu nak jumpa kawan kawan, rindu suasana ramai ramai dan rindu nak sweet escape dari kerja design. And at last, dapat jugak peluang bila nampak satu program Jamboree sempena Genexter Carnival baru baru ni.

Mulanya, aku rasa risau jugak, takut takut clash dengan critic session ke apa. Tapi, bila check balik, alhamdulillah, tak dekat dekat dengan tarikh critic session. And I started to anticipate on this program! Start packing bagai and macam macam lagi lah!

Pagi Sabtu (8/11/2014) , terpaksa la bangun awal sebab 'bas' sepatutnya bertolak pukul 7.30 pagi. Tapi aherherher, banyak pulak halnya. Nasib baik barang khemah semua dah ambik hari sebelumnya. Ada yang tarik diri last minute and ada yang last minute baru bagitau kata nak naik kenderaan sendiri and ada jugak yang baru bagitau kata dah sampai sana hari Jumaat lagi! At last, only Abam Dreba, Kak Bibah and aku je yang naik 'bas' <------- sila baca bas persiaran berbentuk van

Set off around 745 pagi lebih lebih and sampai Putrajaya around 830 pagi sebab Abam Dreba guna jalan jauh entah mana mana je. Sampai ke tapak perkhemahan around 9 pagi since Abam Dreba acah acah sawit tak tahu jalan dalam Putrajaya. Tu pun sampai tapak khemah lepas beberapa kali sesat and akhirnya call our DC untuk direction.

Sampai saja kat sana, aku and kak Bibah serbu canopy makanan dulu sebab dari UIA tu kami tak sempat sarapan. Bertolak awal sangat katanya~~ Dan lepas makan, kami start bantu kawan kawan dari UIA jugak (yang dah sampai lebih awal) untuk isi semua goodies bag yang nak di distribute kepada peserta Jamboree.


Sambil bekerja sambil selfie

Camping ditengah Hutan Konkrit
Focus adik adik belakang. Jangan focus jerawat I! 
Asal Jamboree je muka dua orang ni! Kah kah kah

Maka, duduklah kami buat kerja tu sampai lebih kurang 3 petang.........

Settle isi goodies bag tu, lepak lepak kat canopy urusetia tu sampai la tiba tiba ada sikit ksedaran nak lepak kat masjid. And lepak la aku and kak Bibah kat masjid besi Putrajaya tu. Sempat la buat sketch satu sambil urus diri.

Sketch yang tak berapa nak jadi -____-

Lebih kurang lepas isyak, aku and kak Bibah balik semula ke tempat perkhemahan and lepas makan malam, kami sebelas orang dari UIA bergerak ke main stage yang kat depan Istana Kehakiman tu sebab ada program program yang dah diatur oleh penganjur.

Sampai kat kawasan main stage tu baru la dapat tau ada Yuna, Reshmonu, Transformers, cosplay semua. MC untuk malam tu pulak adalah Nabil and Neelofa! Except for some jokes from Nabil yang aku rasa tak sesuai, yang lain semuanya okay. Rate: 5/10

Eh!

Kak Bibah and her secret admirer

Cubaan selfie dengan Yuna gagal. Gambar pulak kena photobomb. Kbai
Oh! Sebelum terlupa, I met my father's cousin petang tu. Since aku tak berapa kenal sangat saudara mara belah Abah, so aku tak perasan selama ni kalau pegi program, ada pakcik aku sekali. Keh keh keh. Ceritanya, aku terjumpa business card pengakap dalam kereta aku and aku tanya Abah siapa punya card tu. Abah pun terangkan kat aku panjang lebar. And as always, aku mana nak ambil tau sangat. Lepas tanya DC betul ke pakcik tu punya card and DC ckp betul la tu orgnya and sembang sembang segala, rupanya betul. Sepupu Abah. Cumanya aku taktau mcm mana nak terang and at last perlukan bantuan Abah utk explain. Keh keh keh

Long lost uncle

Lepas menghabiskan masa kat program program tu, kami wefie dulu sedaih, then, baru la kami semua balik ke tapak perkhemahan. Time tu baru la nak fikir khemah kena pasang la apa la
 -__________-


Wefie Partner in Crime during Jamboree

Teman teman wefie

Our late night wefie

And lepas pasang khemah terus tido tak jaga sampai keesokkan harinya.

The next day (9/11/2014), lepas bangun dan berebut toilet dengan peserta Jamboree yang lain, aku dengan kak Bibah turunkan khemah when tiba tiba kak Tasha (one of the committee) mitak tolong taipkan nama peserta yang ribu raban tu.

*sila baca dengan nada "OMG I NEED TO RUN AWAY!!"*

Lepas taip 1/4 dari  nama nama tu, aku and kak Bibah decided we need a break! Nak jugak jalan jalan around tapak carnival tu.. Sobs! T.T

And we did! Tinggal jap semua nama tu and kami menjelajah tapak carnival. Dapat la tangkap gambar 'sekeping dua'. Banyak benda menarik sebenarnya tapi tak mampu la nak lepak lama lama. Panas! :'(

Bae <3

Bae kak Bibah jugak <3


Sempat lagi!

Tan Sri Shafie Salleh yang amat sporting!
Bukan selalu, kan?

Scout friends :)

And then we head to Subway. Makan makan and then head back to tapak khemah. Sampai di tapak khemah [lepas jalan jauh jauh] baru la dapat tahu yang semua peserta Jamboree yang dari KLKM (Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia) semua kena pegi dengar talk on GST yang akan dilaksanakan tahun depan. So, hm. Dengar je la. Walaupun aku ni tak mampu nak dengar talk lama lama! :3

Wefie sebelum talk start

Gambar senonoh sikit dari tadi :P

Treasury

Habis talk tu, kami bersepuluh balik ke tapak khemah and settle semua barang yang nak kemas kemas and lanun sikit beberapa kotak air sambil tunggu van datang ambil.

Around 5 pm lebih lebih, van pun sampai dengan keadaan pintu driver tak boleh tutup sebab accident. Nasib dua van yang datang. So, we chose the better one. And after susah payah angkat barang semua, semuanya selamat sampai ke UIA. And there goes trip to Genexter Jamboree in conjuction with Genexter Carnival by BAKTI and Persekutuan Pengakap Malaysia.

It is a pleasure to meet my friends from other KLKM and also the scout members, adik adik yang masih bersekolah. Seronok sebenarnya jumpa diorang ni. Full of scouting spirit. Keep it up adik adik! Till we meet again :*


Links:
Genexter Carnival on NTV7
Genexter Carnival on MALAYSIAN INSIDER
Genexter Carnival on ASTRO AWANI
Genexter Carnival on NST

Wednesday, July 30, 2014

Raya Kebaboom!!

Assalamualaikum

It’s been weeks since my last blogpost. Sorry. Almaklumlah puasa raya ni memang chek kalut sikit buat kuih kuih and biskut raya nih >.<

Excited sebenarnya sambut Syawal kali ni. Sebab selepas sembilan tahun tinggal di asrama, ni la first time bersahur dan berbuka puasa bersama keluarga sepanjang panjang bulan Ramadhan. Sebelum ni, bersahur dan berbuka puasa di rumah ni cuma pada hari pertama puasa and seminggu terakhir puasa saja. So, Syawal kali ni memang terasa lain dengan segala macam jenis kuih yang first time dibuat sendiri (project Ramadhan with Ibu) and few new experiences

Our first raya pic :P
The jerawats said, "Now lemme raya on your cute face,"

In the morning, we went to Abahwan’s new house; the grave. I really miss Abahwan and all his nagging and advices. The facts that we've been celebrating our third Syawal without Abahwan had brought so many changes in our life

And as always, we went to Paksu’s house and gather for some ‘mintok maap bebanyok paihtu kutip duit ghaya’ session. This year, too, Maktok gives everybody their duit raya. Hoyeah. Then, we have our annual ‘tangkap gambaq’ session. Macam biasa < ---------- and we got our selfies too


Umi's family were not here at this time. Still early time ni :

 
cousins
Mr. Monopod doing his job


Makan makan di rumah Paksu tak pernah mengecewakan. Semuanya sedap. Maktok masak sedap hingga menjilat jari. Hew hew hew

Omnomnomnom

Habis part raya belah Ibu in Jitra, Kedah. Now, belah Abah puloks

For the first time too, Abah brought us back to his hometown in Sg Seluang, Kedah, the place we’ll always visit on our second day in the month of Syawal. But this year, because of the lost of our beloved uncle (Abah’s lil bro) and aunt (Abah’s elder sis), we got ourselves back there in Sg. Seluang on first Syawal. Alhamdulillah

Makcik Min, Abah’s sister in law, wife of arwah Pakcik Anuar, went to Sg. Seluang with her daughters. So, kami sekeluarga meet Makcik Min’s family kat rumah Ayah Din (Abah’s elder bro). Memang setiap tahun pun kami beraya kedua di rumah Ayah Din. Sebab Ayah Din and Mak Ndak(Ayah Din’s wife) masak sedap :3

Family belah Abah :)
After enjoying our hari raya kat rumah Ayah Din, meeting aunts and cousins, kami ke Masjid Kg Sg Seluang. Melawat family. My great grandmother, grandmother (Tok Melah), grandfather (Tok Mad), uncles (Paksu Amin and Pakcik Anuar) and aunts (Mak Ngah Salmah, Mak Njang Asiah, Mak Nab and Mak Ani) were all buried here. It’s a blessed to meet them again. Memories of them will never fade

Then, Abah and Ibu bawak melawat Tokcik Mariah, our grandmother’s cousin. A lot of stories were told. Salah satunya, how everytime arwah Tok Melah nak masuk meminang untuk anak anak lelaki dia, Tok Melah will tell Tokcik Mariah “Hm. Hitammmm…” (refer balik kat kamus kedah; hitam maknanya gelap). Walaupun bukan gelap mana pun >.<

Tokcik Mariah's family. Not complete..

Lepas rumah Tokcik Mariah tu, we went to rumah Ayah Lid. Abah’s cousin. Seronok la pulak raya tahun ni banyak jumpa saudara mara yang jarang nak berkesempatan jumpa kalau hari hari biasa. And raya rumah Ayah Lid pun syiok. Hehe :)

With kak Ila, anak Ayah Lid. ignore the light please

So, our first Syawal ended after a long journey from Jitra to Sg Seluang. Ibu said, “Maktok dari Sg Seluang dapat Abahwan dari Jitra. Ibu dari Jitra dapat Abah dari Sg Seluang. Anak Ibu empat orang ni, siapa la nak balik Sg Seluang?” -.-

Monday, June 30, 2014

Jalan jalan cuti semester #2 -Pulau Tinggi (Part 3)

Assalamualaikum

Hehe. Sorry for the late continuation for previous post. Been busy lately sebab join Penilaian Baden Powell Award. Banyak sangat benda nak kena prepare and Alhamdulillah, everything’s settled now

So, back to the main topic. Nak bercerita pasal Pulau Tinggi 3.0- third day and last day

----------***----------

Third day (13/6/2014)
Bangun pagi, siap siap cantik cantik pegi sarapan tapi lepas tu lepak tepi pantai. -_______-

Jangan terpedaya. Ini lighting effectsemata mata
*bajet tourist sebentar*
Harini mana ada apa nak buat dah. So, basically kami semua (aku, ibu, adik adik dan yang lain lain) lepak lepak main pantai. Lepas main pantai, terjun kolam pulak. Berendam seharian. Hm. Bau kerbau. Hm

Sebenarnya, lepak lepak tepi pantai, dekat jeti, dewan makan or mana mana pun, kami still dibekalkan dengan borang bancian untuk diedarkan kepada pelancong dan penduduk pulau ni. Walaupun nampak melepak sajo, tapi sebenarnya penat jugak. Tambah tambah kalau nak kena baca dan explain satu satu apa yang ditanya dalam borang tu

Pada pemerhatian aku, kebanyakan penduduk kampong di sini lemah kemahiran membaca. Dan kebanyakan makcik pakcik ni, bila diedarkan borang, cuba membaca tapi lepas gagal memahami apa yang cuba dibaca, depa mengelak menjawab borang tu. Jadi, secara kasar, setelah aku bersembang kejip kejip mata dengan makcik pakcik kat pulau ni, maka, aku pun buat rumusan yang kebanyakan mereka ni, belajar semata mata untuk survive dalam their local society dan bukan untuk go global

Makcik pakcik kat sini pandai mencongak. Seriously. Kalau rasa ragu ragu boleh la tempah bot pi Pulau Tinggi lawan congak dengan makcik pakcik ni :]

*makcik, pakcik, hail you masters*

Lepas makan tengah hari, aku dan bebudak kecik lain lepak tepi pantai lagi. Lepak saja tak jadi. Last last semua terjun mandi laut. Berendam berjam jam jugak la. Sampai tension kena lambung dengan ombak ni -_-
Then, agak dah geram sangat kat laut tu, terjun kolam pulak. Mandi kolam sampai petang. Lebih kurang nak masuk maghrib baru la semua terhegeh hegeh balik bilik. Semua sama. Besaq kecik semua sama T.T

*takkan mandi kolam pun nak letak gambar, kan?* >.<

Malamnya, sekali lagi Mak Su tak mengecewakan kami dengan masakan dia. Kaw kaw punya ikan baru tangkap dia masak. Isi putih betul. Erm. Tapi masalahnya aku tak tau tu ikan apa. Erm. Maaflah :3

Pemandangan petang yang tak pernah mengecewakan

Last day (14/6/2014)
Wake up in the morning just to get ready for a long journey. Ahaks. Tapi tak apa, harini kita balik naik bot. Teruja! --------------------padahal naik bot saja *___*

Siap siap barang dan lepas sarapan, semua dah get ready untuk balik ke Jeti Tanjung Leman sebelum memulakan perjalanan ke tempat lain pula. 

with Mak Su

10.12 pagi, kami semua bertolak dari Jeti Pulau Tinggi untuk ke Jeti Tanjung Leman dan kami sampai di Jeti Tanjung Leman sekitar jam 10.46 pagi. Ombak lambung mak aih boleh tahan ganas jugak. And Abah dah berani berdiri dalam bot. hahaha. Another achievement unlocked, Abah dah berani gulung rokok daun dia atas bot. Sebelum ni, duduk diam ja tak bergerak 
-_________-

Sampai di Jeti Tanjung Leman, Abah terjumpa bot kawan dia and lepas turun bot tu, dia terus mencari kawan dia kat jeti and they met and chat and entahapalagidepabuattaktau

Perbualan yang agak lama, and pukul 12.10 tengah hari, kami bertolak dari jeti Tanjung Leman menuju ke Gombak (sebab nak kena hantar aku ke UIAM Gombak untuk persediaan ke BP Award tu), sambil sambil tu, boleh la melawat adik aku yang baru masuk CFS IIUM Gombak untuk course Economics

Driver bas berhenti di RnR Pagoh so that everybody may have their late lunch and sambung perjalanan ke UIAM Gombak. Kami sampai di UIAM Gombak around 8.15 malam dan sempat la Ibu and Abah jumpa adik aku tu. Rasa legend gila naik bas UUM masuk sampai dalam UIAM sebab hantar aku. Ahaks

Bas UUM yang baik hati :*
Selepas hantar aku dan jumpa adik aku, they went back to Kedah. *leaving me behind for my preparation for BP Award. Sobs*

----------***----------

Alhamdulillah, everything went well for my preparation and evaluation. Semuanya dah selesai sekarang and time to focus back on my studies. Really hope that everything will be fine, InsyaAllah. May Allah ease

*p/s: Sorry sangat tak banyak gambar. Terlupa nak tangkap gambar banyak banyak L

Tuesday, June 17, 2014

Jalan jalan cuti semester #2 -Pulau Tinggi (Part 2)

Assalamualaikum

Haaa. Sambung balik cerita pasal trip to Pulau Tinggi, Johor.

Lepas 3 hari baru la rasa nak sambung blogging pasal trip to Pulau Tinggi ni. Sooooo Aidurrah :P

This post is mainly about the second day there and some works that I did there. So, mungkin la akan bosan dan syok sendiri [macam biasa]

Second day (12/6/2014)

Erm. Erm. Saja nak letak

Awal awal pagi lagi Abah dah kejut. Katanya, nak kena start bertolak ke pulau pulau di Taman Laut Pulau Tinggi ni awal sebab nak selesaikan semuanya cepat

Oh. Lupa. Sebenarnya, aku dan adik adik dah direkrut jadi pembanci untuk kutip data untuk research Abah dan kawan kawan dia. So, there’s no such thing as dudukdiamdiamkatpulautakbuatapa

Lepas sarapan dan dengar sedikit briefing dari Abah, plus pembahagian kumpulan semua, pukul 9.10 pagi baru la kami bertolak dari Jeti Pulau Tinggi ke Jeti Tanjung Balang, menaiki bot, sebab Abah suruh uncle Jafni bagi benda apantah *urusanorangtua* kat Tok Penghulu atau orang kampong sekitar Pulau Tinggi ni panggil Tok Mok. Perjalanan menaiki bot ni selama 12 minit saja

Settle semua benda, around pukul 9.22 pagi, kami pun bertolak la ke Pulau Sibu Tengah dan sampai lebih kurang jam 10.00 pagi. Pulau Sibu Tengah ni ada resort and as soon as we arrived, terus saja bagi borang bancian tu. So, tak sempat nak main main L Dan kebanyakan orang yang aku jumpa adalah dari Singapura dan datang ke Pulau Sibu dengan ahli keluarga warga Johor. Tak ramai orang sangat. And kat sini, ada rusa, burung merak dan beberapa haiwan lain yang dilepas bebas sekitar resort. Boleh bagi makan dan main main dengan rusa. Memang best la J

Selesai kerja, aku dan kumpulan naik bot [lagi] ke Pulau Sibu Besar. Perjalanan dari Pulau Sibu Tengah ke Pulau Sibu Besar mengambil masa lebih kurang 15 minit by boat. Tiga empat kali naik bot, nasib baik aku ni bukan jenis mabuk laut -_-

Pola kependudukan di Pulau Sibu Besar ni bertumpu di pesisir pantai. The same goes to every pulau dalam Taman Laut ni. Bilangan rumah kat sini tak banyak sangat. Ada masjid, sekolah klinik dan beberapa fasiliti lain. Berdasarkan pemerhatian aku, every house has its own store. Dan stor dia unik (bagi aku la) sebab comel comel semuanya. Hehe

Facilities

Stor cantik >.<
Kawasan kampung yang bersih (Y)
Every house has its own store


*kawan lima minit then bergaduh balik* -____-
"kalau Hanif kacau Yadi lagi, Allah bagi Hanif muntah lagi nanti," -Yadi to Hanif  :3
Susah jaga Hanif ni, semua dia kacau =='

Di Pulau Sibu Besar ni jugak ada Resort Sari Pacifica. Yang ni, aku tak pegi pun tapi group Abah buat data collecting kat kawasan berdekatan ni. Dan ada la beberapa gambar yang cantik yang aku dapat dari group Abah


Lepak lepak makan angin, pukul  1.40 petang, lepas semua dah kumpul, kami semua naik bot masing masing and went back to Pulau Tinggi. Dan sampai saja di Pulau Tinggi, Mak Su, makcik yang memasak kat resort tu, masak makanan tengah hari yang memang meletop plus plus plus <-----------promote TAd Marine Resort ni haa :P

Petang tu, Abah and his friends main bola tampar tepi pantai, Ibu enjoying her nap and sekali lagi, those kids (anak anak kawan kawan Abah) my siblings and me, mandi laut and then terjun kolam pulak. Berendam 4jam. Memang dah macam baby sitter dah -_-

  video

*video saja suka suka letak*

But still, I’ve got great times with them. Dan sememangnya aku ni kalau bab bab laut dan kolam ni, memang tak dapat dipisahkan la. For me, I felt peace when I swim. And indeed, sea is the gift from Allah

Satu cerita yang aku dapat dari orang yang tinggal di kawasan resort ni, the main building resort ni terbakar and sedang dalam proses nak reconstruct. Then, baru la aku tau kenapa banyak sangat sisa sisa bangunan yang dirobohkan~~

Reconstruction

Malamnya, Abah and his friends buat kerja and us (the kids) berjimba cara masing masing (.__________.)






*beauty of sunset*

*p/s: Ehem. Aku ni, kalau dengan laut, kena lambung ombak macam mana pun, boleh lagi bertahan. Kalau di darat, kemain lagi gayat bagai. Kena kawin orang pulau agaknya  -_-